Podłoga w kuchni

Jednym z najważniejszych dylematów, jakie pojawiają się przy urządzaniu kuchni jest wybór podłogi do niej. Kierując się wyborem, trzeba wziąć pod uwagę między innymi funkcjonalność podłogi, ale również estetykę i wytrzymałość. Wydaje się, że odpowiedź na to zagadnienie jest jedna: w kuchni powinna znaleźć się solidna podłoga najlepiej z tworzywa sztucznego, jak winyle i laminaty, ewentualnie nawierzchnia kamienna.

kuchnie-warszawa

Przyjrzenie się statystycznej polskiej kuchni potwierdza, że właśnie takie podłogi się w tym pomieszczeniu znajdują. Niemal wszystkie kuchnie to albo podłogi z nawierzchni sztucznej, albo kamienne, chociaż czasem zdarzają się również podłogi drewniane. Z tymi trzeba jednak uważać. Drewno w kuchni koniecznie powinno być wysokiej jakości i odpowiednio zabezpieczone.

Polskie kuchnie i różne podłogi

Tanie parkiety drewniane mają to do siebie, że są bardzo nieodporne na wodę. Dlatego kuchnie Warszawa tego nie wymagają. Jest to pomieszczenie, w którym często się coś rozlewa i w którym panuje wysoka temperatura powietrza oraz jego duża wilgotność. Te czynniki bardzo niekorzystnie wpływają na kondycję drewna. Alternatywa, jeśli się chce, aby kuchnie Warszawa były wyłożone drewnem, jest tylko jedna: po pierwsze trzeba zainwestować w solidniejsze marki parkietów, a po drugie zrezygnować z wyłożenia podłogi w okolicach zlewu i lodówki. Tam lepiej jest ułożyć nawierzchnię, która na wodę jest dużo bardziej odporna. Może to być parkiet imitujący drewno, ale również klasyczne płytki PCV lub kamienne.  

Dodaj komentarz